Bolognai muffin
Hozzávalók: 10 dkg spagetti, só, 22 dkg finomliszt, 1 cs sütőpor, 1 mkk őrölt fekete bors, 2 tojás, 0,75 dl olaj, 1,5 dl húsos bolognai mártás, 1,5 dl natúr joghurt vagy tejföl, 8 dkg reszelt sajt, 20 dkg paradicsom, petrezselyem A tetejére: reszelt sajt
A spagettit enyhén sós vízbe tördelve kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, hűlni hagyjuk. A lisztet a sütőporral és a borssal összeforgatjuk. A tojást az olajjal fölverjük, a bolognai mártást és a joghurtot hozzáadjuk, a lecsöpögtetett spagettivel, a liszttel és a durvára reszelt sajttal összekeverjük. A paradicsomot kis kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk, az előzőekhez adjuk. A muffin formákat háromnegyedéig megtöltjük a masszával, tetejükre sajtot szórunk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (180°C) kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában maradjuk 5 percig, majd a muffinokat azon melegében tálaljuk.
|
Vanília pudingos muffin
15 dkg margarin 17 dkg cukor 3 tojás 15 dkg liszt 2 teáskanál sütőpor 1 csomag vaníliás cukor a töltelék: 2, 5 dl tej fél csomag vaníliás pudingpor 1-2 evőkanál cukor A pudingot megfőzőm, hagyom kihűlni. A vajat a cukorral felhabosítom, utána egyenként mennek bele a tojások. A lisztet, sütőport, a vaníliás cukrot összekeverem, beleszórom a vajas cuccba, majd gyorsan összekeverem az egészet. A muffin sütőt vajazom és lisztezem .A muffin formákba egy-egy evőkanál masszát teszek, csinálok egy kis mélyedést a tésztába, rá egy kanál pudingot, majd befedem a maradék tésztával. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm.
Csuda finom, piskóta jellegű tészta, vanília pudinggal.
|
Gesztenyés - meggyes muffin ( 12 db )
Hozzávalók:
20 dkg liszt fél csomag sütőpor 5 dkg cukor 3 csomag vaníliás cukor 1 tojás 5 dkg olvasztott margarin 1,5 dl tej 25 dkg gesztenyepüré fél üveg magozott meggybefőtt
Először a lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral. Ebbe belekeverjük a meggyet és a félig kiolvasztott gesztenyepürét is belereszeljük. Egy másik tálban a tojást simára keverjük, beletesszük a tejet és a margarint és jó alaposan összekeverjük. A lisztes keverékbe beleöntjük a tejeset és villával alaposan összeforgatjuk. Belekanalazzuk a sütőformákba, előmelegített sütőben,180 fokon sütöm
|
Feketeerdő muffin:
20 dkg meggybefőtt 26 dkg liszt fél teáskanál szódabikarbóna 2 és fél teáskanál sütőpor 3-4 evőkanál kakaópor 4-5 evőkanál csokoládés tortadara 2 tojás 12 dkg cukor 12, 5 dkg puha vaj/margarin 2, 2 dl joghurt (lehet meggyes is) Díszítéshez: 6 evőkanál meggylé 2 dl tejszín ízlés szerint cukor 12 szem meggy csokoládés tortadara Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffin formákat kibéleljük papírral. A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokis tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a joghurtot. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott meggybefőttet. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. A megsült muffinokat 5-10 percig hagyjuk hűlni a formákban, majd kivesszük őket a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek. Mindegyik muffint átitatjuk 1-2 teáskanál meggylével. Felverjük a tejszínt a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 2 evőkanál habot, majd a tetejére nyomunk egy szem meggyet, és megszórjuk tortadarával. Tipp: A meggylevet helyettesíthetjük meggy- vagy cseresznyepálinkával.
|
Sajtos-sonkás muffin
Hozzávalók:
1 csésze liszt 1 cs reszelt sajt, lehet füstölt is 1-2 szelet apróra vágott sonka vagy bacon 3/4 cs víz 1 tojás 1 púpos kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
A lisztet a száraz dolgokkal összekeverni, a vízben felhabosítani a tojást, majd az egészet laza mozdulatokkal összekeverni. Nem kell kikeverni nagyon! A kikent sütőformákba félig töltve 200 fokos sütőben 20 percig sütni. Nem kell a formába
papírkapszli! 5 perc hűlés után rácsra kitenni.
|
VIRSLIS-HAGYMÁS-SAJTOS MUFFIN / 12 db / 2 dl joghurt 1/2 dl olaj 2 tojás 1 tk só 10 dkg reszelt füstölt sajt 1 kis fej hagyma apróra vágva 20 dkg liszt (benne egy csomag, vagy 2 kk. sütőporral) 1,5 pár azaz 3 db virsli Az első 4 összetevőt összekeverni, majd bele a reszelt sajt, a hagymák és a sütőporos liszt. A muffin formába adagolni és a közepükbe - az eredeti recept szerint - minivirslit nyomni, de én a snassz virslit daraboltam fel és ezt tettem bele. Ki kell vajazni a formákat, nem papírkapszliba sütni mert a sajt miatt ráragadhat. |
Kefires muffin
Hozzávalók kb. 24 darabhoz: 4 egész tojás 1 pohár kefir 1 pohár olaj 2 pohár cukor 3 pohár liszt 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor
A tésztába: magozott meggy
díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé kevés színes cukorka
Az ét csoki kivételével a hozzávalókat összekeverem. A muffin sütőbe rakott papírt kétharmadáig megtöltöm tésztával. Előremelegített sütőben, 160-170 fokon kb. 20-25 percig sütöm. Kihűlés után a felolvasztott csokoládéba mártom a muffin tetejét, majd a színes cukorkákkal megszórom. Lehet kókuszreszeléket is a tetejére szórni
|
Krémes muffin
Hozzávalók: 18 dkg keserű csokoládé lereszelve 10 dkg még keserűbb csokoládé egyben (90%-os) 18 dkg vaj 4 db tojás 14 dkg cukor 6 dkg darált mandula 5 dkg liszt 1 kávéskanál rum 1 kávéskanál kakaópor 1 kávéskanál porcukor Csipetnyi só
Gőz fölött olvassza meg a lereszelt csokoládét, majd adja hozzá a vajat. Egy tálban keverje össze a tojások sárgáját a cukorral, és verje addig, amíg egészen kifehéredik. Öntse ebbe a keverékbe az olvasztott csokoládét, a lisztet, a rumot és a darált mandulát. A tojások fehérjét egy csipet sóval verje kemény habbá, majd óvatosan forgassa bele a keverékbe. A massza egyharmadát ossza szét a kivajazott muffin formákba, majd mindegyikbe tegyen két kocka csokoládét, végül fedje be a maradék masszával. Tegye a süteményt előmelegített, 200 fokos sütőbe 20 percre. Vegye ki a sütőből, hagyja kihűlni, vegye ki a formából, majd szórja meg először kakaóporral, majd porcukorral mindegyik süti tetejét. Ha teljesen kihűlt, a belsejében megkeményedik a csoki, de újra krémessé válik, ha 1-2 pillanatra beteszem a mikróba.
|
Gyümölcsjoghurtos muffin
Hozzávalók: 1 pohár gyümölcsjoghurt 1 pohár cukor (az üres joghurtos pohárral kell kimérni) 2 db tojás 1 citrom reszelt héja 1/2 pohár olaj (joghurtos pohár) 2 pohár liszt 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor
Az egészet összekeverni, kikent, lisztezett formába tölteni. 20-25 perc sütés kell neki. 12 db lesz.
|